Existuje spousta legend, které se vyprávÄ›jà o povzbudivých úÄincÃch kávy, o tom jak byly objeveny. Jedna z nich vyprávà napÅ™Ãklad o arabském pasáÄkovi koz, které náhodnÄ› pÅ™i jedné své pastvÄ› sežraly kávové boby a naprosto zázraÄnÄ› ožily. Je zde také legenda o jakémsi opatovi z kláštera na územà dneÅ¡nà Etiopie, který dokázal udržet v bdÄ›losti modlÃcà se mnichy právÄ› dÃky extraktu z kávových zrn. Takovýchto povÄ›stà a legend jsou stovky, mnohé byly zapomenuty, mnohé zmÄ›nÄ›ny a nÄ›které úplnÄ› pÅ™etvoÅ™eny tÃm, jak byly neustále opakovány a pÅ™edávány ústnÃm podánÃm. Dnes už tedy jen těžko kdo rozpozná, co na které z tÄ›chto legend je pravda.
Povzbudivé úÄinky
I dnes o povzbudivých úÄincÃch, které káva zaruÄenÄ› má, nikdo nepochybuje. DvÄ› oválná zelená semena, která jsou obsažena v plodu kávovnÃku, jsou obalená tuhou slupkou a nasládlou dužinou. PÅ™i zpracovánà této suroviny je tÅ™eba dostat se právÄ› až k onÄ›m zrnům. Existujà v podstatÄ› dvÄ› metody, jak to provést. Jedná se buÄto suchý proces nebo o mokrý proces, což je pro nás vÅ¡ak naprosto nepodstatné. Pro nás je důležitý samotný výsledek, který nám pÅ™inese skvÄ›lý nepÅ™ekonatelný požitek.