Proces klíčení probíhá nejlépe při pokojové teplotě, rostlinky vzejdou i při teplotách kolem 13 stupňů a samozřejmě i v letním vedru kolem 30 stupňů, ale nikdy je nesmíme nechat zmrznout nebo vystavit sálavému teplu např. z krbových kamen. Podstatná je také dobrá cirkulace vzduchu, pokud vzduch příliš stagnuje, tvoří se na klíčících rostlinkách nepatrná, sotva viditelná vrstvy plísní.
Dostatek denního nebo umělého světla není podmínkou, klíčky se vytvoří i ve tmě, což ostatně mnoho lidí dobře ví, jestliže mají uskladněné brambory nebo cibuli v temném sklepení, kde při dostatečné vlhkosti vyklíčí prakticky cokoli. Světlo je potřebné pouze kvůli fotosyntéze, která v rostlinkách vytvoří chlorofyl, ten je ovšem zdraví prospěšný a tak je přirozenější nechávat klíčící nádoby na denním světle. Pouze je nenechávejte na přímém slunci, kde by se mohly spálit a znehodnotit.
Hygiena– ta je samozřejmě velmi důležitá, všechny nádoby musí být čisté, semena musíme zbavit prachu a nečistot v podobě zbytků zeminy, pracujeme s čistýma rukama. V místnosti, kde probíhá klíčení Nakliceno, nesmíme pracovat s chemikáliemi (barvy, louhy, líh, kyseliny atp.), protože rostlinky dobře z ovzduší tyto látky absorbují.
Doba klíčení– každý druh rostlinných semínek vyžaduje odlišnou dobu klíčícího procesu, není to však dáno ani velikostí, ani druhovou odlišností, např. cizrna vyklíčí již za 24 hodin, a fazole, zařazené spolu s cizrnou mezi luštěniny, klíčí mnohem déle. Podstatné pro nás, strávníky, je fakt, že čím delší jsou klíčky, tím jsou více aromatické vzhledem ke svému původu, tzn. ředkvičky jsou ostré, fazole mungo hořké atp. Naopak velmi drobné klíčky jsou velmi sladké, protože se v nich ještě zcela nerozložily polysacharidy, které rostlina využívá jako živinu ke svému růstu.